Кава робуста або арабіка?!

Кава Арабіка (Кава аравійський, лат. Cofféa arábica) — вид зерна Арабіка. Найбільш поширений і культивований вид.
Кава Робуста (Кава конголезький, лат. Cofféa canephora Pierre, Cofféa robusta) — вид зерна Робуста. Робуста більш невибагливий і урожайний, ніж арабіка і дешевше у виробництві.
Арабіка і робуста — це не сорт кави, а види однієї рослини – так званого «кавового дерева» з родини Маренові. Вони відрізняються зовнішнім виглядом зерен, особливостями дозрівання, хімічним складом, що не може не відбитися на смак, аромат, фортеці приготавливаемого з них напою.
❗️В світі — 47 країн, в яких вирощують каву.❗️
Країна-чемпіон за виробництвом кави Бразилія виростила ≈ 2 080 000 тонн арабіки в 2011 році. А В'єтнам, який знаходиться на другому місці, в тому ж році виростив ≈ 660 000 тонн робусти. Так, це в три рази менше, ніж у Бразилії. Але при цьому площа всього В'єтнаму в п'ять разів менше, ніж площа кавових плантацій Бразилії!
Головні відмінності між Арабікою і Робустою
☑️ Походження
– Арабіку відкрили в Ефіопії в IX столітті.
– Робуста з'явилася в Конго в XVIII столітті.
☑️ Умови зростання
– Арабіка росте на високогір'ї, на висоті 600-2000 метрів над рівнем моря. Любить середню температуру близько 16 градусів і помірну вологість.
– Робуста порівняно з арабікою куди більш невибаглива, не вимагає спеціального догляду та особливих умов, практично не схильна до хвороб. Добре себе почуває в плоскогір'ях, рівнинах, легко переносить спеку і недолік вологи.
☑️ Зовнішній вигляд рослини
– Арабіка — дерево.
– Робуста — чагарник.
☑️ Форма зерна
– Зерна арабіки — більш овальні та великі.
– Зерна робусти — більш круглі.
☑️ Смак
– Арабіка відповідає за кислинку напою.
– Зерна робусти з вираженою гіркотою.
☑️ Вміст кофеїну
У робусті в 2 рази більше кофеїну, ніж в арабіці.
☑️ Виробництво у світі
Більше 70% світового виробництва кави припадає на арабіку, 20% — на робусту.
‼️ Основна відмінність арабіки від робусти, важливе любителям кави — це, звичайно, смак, аромат і освіжаючий ефект готового напою.
✅ За яскравий неповторний аромат кави відповідають ефірні масла, що містяться у великій кількості в арабіці. Цитрусові, фруктові нотки, вабливий аромат шоколаду, яскравий смак з легкою кислинкою — ось особливості арабіки, за які її люблять мільйони кавоманів.
✅ Головне достоїнство робусти — це її підбадьорливий ефект, яких досягається за рахунок високого вмісту кофеїну. За смаком і ароматом цей вид біднішими арабіки, але любителю підбадьоритися з ранку після чашечки кави, без робусти не обійтися.
‼️ Найбільш популярні напої — приготовані з суміші арабіки з робустою.
Яскравий аромат арабіки з бадьорить ефектом від робусти — ось рецепт ідеального напою!
Пробуйте різні поєднання і вибирайте самий улюблений кави.
У арабіки і робусти свої завдання і свої фанати.
Немає єдиного думки, що краще або гірше.
‼️ Класичний італійський кави — це майже завжди сильно обсмажена суміш арабіки та робусти. Такі суміші дешевше чистої арабіки і надають каві характерну гіркоту.
У капучіно з такої суміші з'являються цікаві ноти шоколаду і деяким людям таку каву подобається більше.
✅ Пінка, яка знаходиться зверху напою, називається «крему».
Вважається, що це найбільш смачна і ароматна частина в еспрессо.
Робуста дає більше крему, ніж арабіка!
✅ Готувати робусту альтернативними способами — не найкраща ідея.
Якщо ви готуєте каву у френч-пресі, турці, пуровере або будь-яким іншим способом, краще використовувати арабіку.
‼️ Ми представляємо і рекомендуємо наші Авторські кавові купажі на основі Робусти:
1) M01 «Ексклюзивний шоколад» (30% Арабіка / 70% Робуста)
2) M02 «Bounty» (30% Арабіка / 70% Робуста)
3) M03 «Verano» (30% Арабіка / 70% Робуста)
4) M04 «Карнавал» (30% Арабіка / 70% Робуста)
‼️ А також, Авторські кавові купажі Арабіки:
1) M06 «Золотий світанок» (50% Арабіка сорту № 1 + 50% Арабіка сорту № 2)
2) M07 «Романтика» (50% Арабіка сорту № 3 + 50% Арабіка сорту № 4)
3) M08 «Едем» (50% Арабіка сорту № 5 + 50% Арабіка сорту № 6)
Приємного кавування!!!
☕️☕️☕️
Справжню каву! 😊
Справжнє життя! 😎